Functionele fitness

Functionele fitness is tegenwoordig een erg populair begrip, het wordt vaak in verband gebracht met CrossFit, bootcamp of strongman trainingen. Wat is functionele fitness eigenlijk?

Functionele fitness is fitness waarbij het doel is om functioneel beter, sterker en fitter te worden. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van bodybuilding, waar je traint om groter en gespierder te worden. Hierdoor worden er dus veel traditionele sportschool oefeningen overgeslagen, denk aan curls voor de biceps en achter machines gaan zitten om te trainen. In plaats hiervan wordt er veel gerend, gesprongen en bijvoorbeeld met zandzakken getraind.

We hebben hier een paar voorbeelden van functionele fitness:

CrossFit

CrossFit is erg populair aan het worden in de hele wereld. Het is een manier van fitness waarbij er verschillende trainingsvormen gecombineerd worden. Deze elementen komen onder andere uit gymnastiek, gewichtheffen en powerlifting. Deze CrossFit oefeningen worden gecombineerd tot een workout die elke keer anders is.

Bootcamp

Bootcamp is ook erg populair deze dagen, buiten trainen met een groep is niet nieuw meer. Ook wordt er met bootcamp veel aan functionele bewegingen gedaan, denk aan springen, optrekken en het swingen van een kettlebell.

Sterkste man

Strongman is ook een manier van fucntionele fitness omdat er vooral functionele bewegingen worden geoefend. Denk aan tillen, duwen, trekken en het gooien van zware gewichten. In Nederland is de sport redelijk klein maar toch is er elk jaar een competitie: de Sterkste Man van Nederland.

Waarom is functionele fitness populair aan het worden

Functionele fitness, in verschillende vormen is tegenwoordig erg populair aan het worden. Dit komt vooral door de opmars van CrossFit. Deze manier van sporten wordt steeds populairder omdat niet iedereen alleen maar voor het uiterlijk wil trainen maar ook daadwerkelijk fit en sterker wil worden.