Voel jij regelmatig je hart snel kloppen? Of bonst je hart heel heftig? Dan kan het zijn dat je last hebt van hartkloppingen bij stress. Ook al duiden hartkloppingen meestal niet op hartproblemen, het kan toch vervelend zijn. Daarom is het belangrijk om hier goed mee om te gaan. Lees hier wat je kunt doen bij hartkloppingen door stress.

Hartkloppingen

Je kunt heel plotseling last krijgen van hartkloppingen. Bij hartkloppingen voel je je hart hevig of snel kloppen in je borst of in je keel. Deze hartkloppingen kunnen ervoor zorgen dat je in paniek raakt. En dit kan op zijn beurt weer zorgen voor duizeligheid, kortademigheid of overmatig zweten. Soms kun je zo erg last hebben van hartkloppingen dat je hierdoor buiten bewustzijn raakt. Dit is natuurlijk een vrij heftige reactie, en daarom is het ook aan te raden om actie te ondernemen bij hartkloppingen. Het is in ieder geval altijd handig om naar de huisarts te gaan, en aan hem advies te vragen over wat je kunt doen om je hartkloppingen te verminderen. Een huisarts kan je vaak gerichte tips geven, of je eventueel doorverwijzen naar een andere specialist.

Tips bij hartkloppingen

Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt gaan doen wanneer je last hebt van hartkloppingen bij stress. Zo is het allereerst belangrijk om ademhalingsoefeningen te gaan doen. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je ervoor zorgen dat je je ademhaling weer onder controle krijgt. Omdat je bij hartkloppingen vaak last hebt van kortademigheid, is het belangrijk om je ademhaling in zo’n situatie weer onder controle te krijgen. Je zou ook kunnen zoeken naar vormen van ontspanning, zoals mediteren. Tijdens mediteren leer je namelijk ook om je ademhaling onder controle te krijgen, en je af te sluiten van stress. Mediteren kan dan ook een goede manier zijn om je te ontspannen in stressvolle situaties.