Binnen de psychologie zijn we gewend om vooral aandacht te geven aan de geest. Als je behandeling door een psycholoog zoekt, zal deze dan ook vooral aandacht besteden aan het functioneren van je geest.
De afgelopen jaren zijn er echter steeds meer aanwijzingen dat ons lichaam enorm veel invloed heeft op onze geest. In dit artikel bespreken we een aantal lichamelijke factoren die invloed hebben op onze geest.
#1: Slaap
Vijftig procent van de mensen met psychologische klachten heeft ook last van slaapproblemen. Mensen die veel piekeren, mensen die depressief zijn en mensen met veel stress hebben allemaal last van slaapproblemen.
We gingen er altijd vanuit dat deze psychologische klachten de slaapproblemen veroorzaakten, maar er komt steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat het ook wel eens andersom kan zijn. Dat psychologische problemen dus veroorzaakt worden door slaapproblemen.
#2 Voeding
De verhouding tussen psychologische klachten en voeding is een lastige. Tegenwoordig zien we dat mensen vrij ver kunnen gaan in hun streven naar een gezonde voeding. Ze eten allerlei powerfoods en spannen zich erg in om vergiften uit hun voeding te weren. Waarschijnlijk is dat niet erg noodzakelijk.
We zien echter dat de andere kant van het spectrum ook nog steeds aanwezig is. Mensen die erg ongezond eten en hun lichaam weinig voeding geven. Hoewel het goed haalbaar is om voldoende groenten en fruit binnen te krijgen, zien we dat bijna niemand hier aan voldoet.
#3 Sport
Running Therapy (in groepsverband hardlopen onder begeleiding van een psycholoog) is tegenwoordig een officiële behandeling tegen depressie. Het blijkt dat je tijdens sport allerlei stofjes aanmaakt die je ook helpen om je positiever te voelen.
Ook hier is het van belang om een tussenweg te zoeken. Urenlang lopen kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam en al te fanatiek sporten kan weer negatieve effecten hebben. Af en toe een flinke wandeling kan al heel veel helpen om je depressie tegen te gaan.
#4 Hormonen
Hormonen kunnen op veel verschillende manieren invloed uitoefenen op onze psychologie. Het mannelijke hormoon testosteron zorgt er voor dat mannen actief en gemotiveerd zijn en draagt bij aan hun libido. Voor vrouwen geldt hetzelfde, maar dan voor vrouwelijke hormonen. In de overgang bij vrouwen en in de “penopauze” bij mannen kunnen deze hormonen erg laag komen te staan. Het is dan de moeite waard om te kijken of je hier wat aan kunt doen.
Overigens is dit een mooi moment om op te merken dat de verschillende factoren met elkaar in verband staan. Zo is het bewezen dat voeding een effect op testosteron kan hebben en krachttraining ook. Wie aan zichzelf wil werken doet er dan ook goed aan om aan al deze factoren aandacht te besteden.