Om een gespierd lichaam te krijgen is het nodig om oefeningen met weerstand te doen. Onthoudt echter dat het niet alleen om het trainen gaat. Andere factoren zoals voeding en rust zijn net zo belangrijk om te groeien. Er zijn daarnaast verschillende trainingsmethodes. Deze zijn niet allemaal geschikt voor bodybuilding. Bepaalde trainingstechnieken zijn meer gericht op het uithoudingsvermogen terwijl anderen voor meer flexibiliteit zorgen maar niet voor spiergroei.

Schema
Voor spiergroei moet er meerdere dagen per week getraind worden. De beste resultaten worden geboekt als er meer dan 3 keer per week gesport wordt. Per training worden doorgaans twee spiergroepen getraind, één grote en één kleine spiergroep. Een voorbeeld is een training van de borst en de triceps. Voor de grote spiergroepen worden 4 oefeningen gedaan en voor de kleinere spiergroep 2 of 3. Het wordt aangeraden om te beginnen met de grote spiergroep gevolgd door de kleinere spiergroep. De grote spiergroepen zijn de benen, rug en borst. De training begint met een warm-up gevolgd door een zware compound oefening. Bij de borst training is dit de bench press. De oefeningen worden gedaan met 8 tot 12 herhalingen en 3 of 4 sets per oefening.

Snel gewichten tillen

Sommige mensen denken dat het nodig is om de gewichten snel te tillen om meer spiermassa te krijgen. Dit doet echter het tegenovergestelde. Voor bodybuilding is het nodig om alle oefeningen uit te voeren in een langzame gecontroleerde beweging. Door de langzame beweging is er een maximale contractie van de spier. Deze contractie zorgt ervoor dat de spiervezels beschadigd worden zodat ze kunnen groeien.

Voldoende rust nemen
Een fout die veel mensen maken is door de spieren te vaak te trainen. Dit zorgt ervoor dat de spieren niet voldoende rust krijgen wat averechts werkt. De spieren hebben rust nodig om te herstellen van de training. Het wordt aangeraden om iedere spiergroep maar 1 of 2 keer per week zwaar te trainen. Bij het trainen van de andere spiergroepen wordt de spiergroep automatisch licht meegetraind.

Bron: http://www.beyondfailure.nl/bodybuilding/